Fél évvel eltolja az EU az e-kereskedelmi ÁFA-csomag néhány intézkedésének hatálybalépését

2020.09.11.

 A koronavírus járványra hivatkozva Közösségi szinten kitolódik a Tanács 2017/2455-ös számú irányelvének, a Tanács 2017/2454 rendeletének, valamint a Tanács 2017/2459 végrehajtási rendeletének (az említett három jogszabály a továbbiakban együtt: „e-kereskedelmi ÁFA csomag” vagy „Csomag”) hatályba lépési dátuma: a COVID-19 miatt az eredetileg tervezett 2021. január 1-je helyett leghamarabb csak 2021. július 1-jétől kell majd alkalmazni a bennük foglalt előírásokat.

Az e-kereskedelmi ÁFA-csomag több lépésből álló, több éven átnyúló Közösségi jogalkotási folyamat lévén született meg. Bizonyos rendelkezései (pl. 2015-ben az ún. MOSS-rendszer bevezetése, vagy 2017-ben az, hogy számlázáskor a vevő tagállamának szabályai helyett az eladó tagállamának ÁFA szabályait kell alkalmazni) már hatályba léptek, egyes lépések – így a jelen cikkben foglaltak is – azonban még bevezetés előtt állnak.


A Csomag célja, hogy megkönnyítse a határokon átnyúló kereskedelmet, támogassa az ÁFA csalás elleni küzdelmet és biztosítsa az uniós és nem uniós vállalkozások közötti tisztességes versenyt. A Csomagban szereplő több intézkedés közül jelen cikkben a Közösség területén kívülről érkező termékek ÁFA kezelésének részletesebb szabályaival foglalkozunk.


A jelenleg hatályos szabályozás szerint – ld. többek között a magyar ÁFA törvény 94. § (1) bek. c) pontját – a 22 eurónál (kb. 7 700 Ft) kisebb értékű, harmadik országbeli gazdasági társaságtól a Közösség területén élő magánszemélynek érkező küldemények mentesülnek az ÁFA és a vámeljárás alól. A 22 eurónál magasabb, de 150 eurónál alacsonyabb értékű küldemények ugyan még mindig vámmentesek, de ezek után már áfát kell fizetni, 150 eurós érték felett pedig – az ÁFA mellett – a kereskedelmi vámtarifával is számolni kell.

 

A 2021. július elsejétől hatályba lépő e-kereskedelmi ÁFA csomag értelmében a 22 eurós ÁFA-, és vámmentes határ megszüntetésre kerül, ettől az időponttól kezdve az ÁFA fizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységes lesz. Ez – az elsősorban távol-keleti webáruház-cégek eddigi, kevésbé jogkövető magatartása miatt – egyfelől jelentős ÁFA bevétel növekedést jelent a legtöbb EU tagállam számára, másfelől azonban a postákon és a magánszemélyekkel kapcsolatban álló szállítmányozási cégeken túl a tagállami adóhatóságokra is jelentős adminisztrációs terhet helyez, hogy nagyszámú csomagot kell majd átvizsgálniuk.


Az adminisztrációs terheket a NAV úgy próbálja meg enyhíteni, hogy új – az ügyfelek szemszögéből nézve – egyszerűbb és kényelmesebb árunyilatkozat-típusokat vezet be. Ezek egyike lesz a 150 euró alatti értékű vámmentes küldeményekre benyújtható, csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozat.


Természetesen a távol-keleti webáruház-cégek is próbáltak felkészülni a számukra kedvezőtlen változásra és legalább részben csökkenteni a várható veszteségüket, így sokan közülük már most rendelkeznek EU-n belüli raktárral. Ennek előnye, hogy az onnan történő rendelés esetén vámmal egészen biztosan nem kell számolnia a vevőnek.
 

A cikk szerzője dr. Füleki Tamás, a VGD Hungary adótanácsadója. A VGD Hungary Kft. az Adó Online szakmai partnere.
Forrás: https://ado.hu/ado/fel-evvel-eltolja-az-eu-az-e-kereskedelmi-afa-csomag-nehany-intezkedesenek-hatalybalepeset/


Tetszett amit olvasott? Köszönjük, ha megosztja másokkal is:
Készen állunk rá, hogy megvalósítsuk elképzeléseit!Tegye meg az első lépést: írjon nekünk.

Aktualitások

2020.12.01.

Milyen weboldal készítő, akinek a saját weboldalán....

... ilyen vagy hasonló szövegek találhatók a láblécben: Featuredlite developed by ThemeHunk

2020.09.15.

Ötmilliárdnyi adót csalhattak el egy webáruház beszállítói

A több mint nyolcszáz oldalas vádirat lényege szerint egy nagyforgalmú webáruházat üzemeltető cégnél dolgozott egy férfi, aki beszerzést és értékesítést koordináló képviselő volt.

2020.09.11.

Fél évvel eltolja az EU az e-kereskedelmi ÁFA-csomag néhány intézkedésének hatálybalépését

 A koronavírus járványra hivatkozva Közösségi szinten kitolódik a Tanács 2017/2455-ös számú irányelvének, a Tanács 2017/2454 rendeletének, valamint a Tanács 2017/2459 végrehajtási rendeletének (az...


MIT KÍNÁLUNK?

2007 óta folyamatosan weboldal készítést és webáruház készítést kis- és középvállalkozásoknak.

weboldal készítés | webáruház készítés | Fél évvel eltolja az EU az e-kereskedelmi ÁFA-csomag néhány intézkedésének hatálybalépését

KAPCSOLAT

24 Works Magyarország Kft.
Az ország egész területére dolgozunk! Keressen bátran!
06-30/9866-223 | üzenetküldés

WEBOLDAL MEGOLDÁSAINK

  • Egyedi megjelenésűek
  • Keresőbarát felépítésűek
  • Tartalmuk könnyen módosítható
  • Felhasználóbarátak
  • Igény szerint tovább bővíthetők

WEBÁRUHÁZAINK

  • Könnyen kezelhetők
  • Bankkártyás fizetési lehetőség
  • Csomagpont és futárszolgálat opciók
  • Számlázóprogrammal, vállalatirányítási rendszerrel összeköthető
  • Kuponok, vásárlási kedvezmények