A leggyakoribb webshop hibák, amiket ellenőrizned kell

2019.05.15.

Minél több webshop jelenik meg a weben, annál nagyobb a versengés az online vásárlók kegyeiért.

Nem elég jó termékeket forgalmazni, az is kiemelten fontos lett, hogyan működik a webshop, mennyire könnyen található meg, mennyire egyszerűen navigálható, mennyire felhasználó barát.

Rengeteg webshopot néztünk meg szakmai szemmel az utóbbi években és azt kell mondjam, hogy még a legnagyobbak is néha belefutnak egy-két olyan hibába, amely SEO vagy felhasználói élmény oldaláról negatívan befolyásolja a megítélésüket. Ami nem csoda, mert egy jól működő, modern webshop esetében rendkívül sok dologra kell figyelni és minden területen kiegyensúlyozott, magas teljesítményt kell nyújtani, ellenkező esetben a látogatók elfordulnak tőlünk.

 


 


Az alábbi listában sorra vesszük azokat a leggyakoribb webshop hibákat, amelyekkel az elemzéseink során találkoztunk annak érdekében, hogy legyen egy ellenőrző listád saját oldalad átvilágításához.

 

1. Hibás reszponzív működés

Hibás reszponzív működést írtam, bár lehetett volna hiányos reszponzív működés is. Az utóbbi arra utal, hogy még most, 2019-ben is találni olyan webshopot, amely egyáltalán nincs mobilra felkészítve. A kicsivel jobb eset, ha a webshop már valamilyen szinten teljesít mobilon, de sokszor alapvető hiányosságok vannak, amelyeket sajnos nem ismernek fel.
A leggyakoribb reszponzív hibák közé sorolandó a mobil menü rossz felépítése vagy működése, az apró betűméret, a tartalomból kilógó elemek. Egy webshop elemzés jó lehet arra, hogy felismerjük milyen problémák vannak és orvosoljuk őket.

2. Lassú betöltődés

Ha fontossági sorrendben akarok haladni, akkor hosszan lehet gondolkodni azon, melyik a rosszabb: egy mobilon nem működő webshop, vagy egy olyan, amely nagyon lassan tölt be. Mindkét hiányosság esetében a látogatók nagy százalékának – akár 30-50% - elvesztésével számolhatunk.

A kritikus idő valahol 3-4 másodperc körül van, ami a betöltődést illeti. Ez felett drasztikusan nő a webshopot elhagyók száma. Arra kell tehát törekedni, hogy a betöltődés idejét ezen idő alá szorítsuk mindenáron.

3. Túl kicsi nyomógombok

Ha a nyomógombok túl kicsik vagy túl közel vannak egymáshoz, akkor a webshop kezelése különösen mobilon nehézkessé válik. Mivel ujjunk lényegesen nagyobb, mint az egér, mint mutató eszköz, ezért mobil használat esetén legalább 10x10 mm-es gombot kell alkalmazni.

A megfelelő nyomógomb méret és elemek közötti távolság tesztelésére már a Google is kínál ingyenes szoftvereket.

4. Hiányzó bolt információ

A webshop vásárlók számára a fizikai bolt megléte és helye fontos bizalomépítő elem. Azt jelzi, hogy nem csak egy virtuális webshoppal van dolguk, hanem a cég, üzlet fizikailag is létezik, ahol emberek dolgoznak és legvégső esetben akár személyesen is oda lehet fáradni, ha valami problémánk van.

Ezzel a lehetőséggel az emberek többsége nem élne, de a tudat fontos számukra, hogy akár meg is tehetik. Éppen ezért ha van üzlete a webshopnak vagy telephelye, akkor feltétlenül fel kell tüntetni méghozzá jól látható helyen.

5. Hiányos vagy nehezen elérhető kapcsolati adatok

A webshop elhagyások magas százalékáért az felel, hogy a látogató nem találja a kapcsolatfelvételi adatokat. Nem szabad elrejteni a telefonszámot csak azért, mert a látogatót egy másik kapcsolat felvétel irányába szeretnénk elmozdítani.

Fontos, hogy a lehető legtöbb módot megadjuk a látogatónak arra, hogy felvegye velünk a kapcsolatot: legyen telefonszám, e-mail cím, fizikai cím, űrlap és közösségi média elérhetőség is.

6. Nincs HTTPS kapcsolat

Mióta a böngészők nem biztonságosnak jelölik azokat a webshopokat, amelyek nem rendelkeznek HTTPS kapcsolattal, kiemelten fontos lett ennek a tanúsítványnak a megléte. Maga a tanúsítvány havonta pár száz forintba kerül, a beállítása sem lesz költséges, ezért mindenképpen megéri átállni. A bizalomépítés szempontjából fontos, különösen egy webshop esetében.

7. Nem kapható áruk fenthagyása a webshopban

Nincs annál bosszantóbb, mikor a látogató végre megtalálta azt a terméket amit keres és végül kiderül, hogy nem is kapható, csak véletlenül vagy hanyagságból maradt fent a webshopban. Egy ilyen eset maradandó bizalomvesztést okoz a látogató szemében.

8. Nincs termék kereső

Sok webshop elemzés során belefutunk olyan site-okba, ahol nincs kereső, noha több ezer terméket tartanak. Pedig ha látná a webshop tulajdonos, hogy hányan fordulnak (fordulnának) a keresőhöz, különösen egy komplex hierarchiájú site esetében, akkor biztosan nem maradna ki ez a funkció az oldalról.

9. Gyenge minőségű termék képek

Egy termék megvásárlása során 67%-ban a termék képekre és egyéb vizuális elemekre támaszkodunk, semmit a szöveges adatokra. Éppen ezért a több, jó minőségű és nagy felbontású, nagyítható kép megléte alapvető fontosságú egy webshop esetében. Persze több ezer termék esetében nem könnyű mindegyikről több, nagy képet beszerezni, de törekedni kell rá, mert a vásárlások során gyorsan megtérül az ebbe fektetett energia.

10. Gyenge minőségű, másolt termék leírások

Hány és hány alkalommal találkozunk olyan webshopokkal, ahol hiányos vagy valahonnan máshonnan másolt termék leírásokkal találkozunk. Pedig mennyire fontos lenne pontos információkat kapni a termék dimenzióit, képességeit, jellemzőit illetően. Ezek hiányában a látogató tovább áll és keres egy olyan site-ot, ahol megkapja, amire vágyik.

11. Bizalomépítő elemek hiánya

A vásárlás szempontjából kritikus döntések során fontos, hogy a látogató elköteleződését bizalomépítő elemekkel támogassuk meg. Vásárlói minősítések, biztonságos webshop, közösségi média elérhetőségek, szakmai blog cikkek, díjak, eredmények, mérföldkövek. Ezek mind olyan adatok, amelyek bizalmat építenek a látogatóban. Megjelenítésük egyfajta kötelező elem egy mai modern webshop esetében.

12. Bonyolult, nehezen érthető vásárlási procedúra

A hagyományos 4 lépéses checkout folyamat annyira elterjedt a webshopok esetében, hogy ettől eltérni csak különleges esetekben célszerű. A látogatók többsége a korábbi tapasztalataira támaszkodva igényli is, hogy már jól ismert folyamaton vezessük végig, mikor egy termék megvásárlását viszi végig.

Sok olyan webshoppal találkozunk, ahol felesleges adatokat kérnek be, nincsenek az egyes lépések jól elkülönítve, nem kap megfelelő tájékoztatást a hibákról a látogató, így nagymértékű a lemorzsolódás a chekout folyamatában.

 


Tetszett amit olvasott? Köszönjük, ha megosztja másokkal is:
Készen állunk rá, hogy megvalósítsuk elképzeléseit!Tegye meg az első lépést: írjon nekünk.

Aktualitások

2020.12.01.

Milyen weboldal készítő, akinek a saját weboldalán....

... ilyen vagy hasonló szövegek találhatók a láblécben: Featuredlite developed by ThemeHunk

2020.09.15.

Ötmilliárdnyi adót csalhattak el egy webáruház beszállítói

A több mint nyolcszáz oldalas vádirat lényege szerint egy nagyforgalmú webáruházat üzemeltető cégnél dolgozott egy férfi, aki beszerzést és értékesítést koordináló képviselő volt.

2020.09.11.

Fél évvel eltolja az EU az e-kereskedelmi ÁFA-csomag néhány intézkedésének hatálybalépését

 A koronavírus járványra hivatkozva Közösségi szinten kitolódik a Tanács 2017/2455-ös számú irányelvének, a Tanács 2017/2454 rendeletének, valamint a Tanács 2017/2459 végrehajtási rendeletének (az...


MIT KÍNÁLUNK?

2007 óta folyamatosan weboldal készítést és webáruház készítést kis- és középvállalkozásoknak.

weboldal készítés | webáruház készítés | A leggyakoribb webshop hibák, amiket ellenőrizned kell

KAPCSOLAT

24 Works Magyarország Kft.
Az ország egész területére dolgozunk! Keressen bátran!
06-30/9866-223 | üzenetküldés

WEBOLDAL MEGOLDÁSAINK

  • Egyedi megjelenésűek
  • Keresőbarát felépítésűek
  • Tartalmuk könnyen módosítható
  • Felhasználóbarátak
  • Igény szerint tovább bővíthetők

WEBÁRUHÁZAINK

  • Könnyen kezelhetők
  • Bankkártyás fizetési lehetőség
  • Csomagpont és futárszolgálat opciók
  • Számlázóprogrammal, vállalatirányítási rendszerrel összeköthető
  • Kuponok, vásárlási kedvezmények